Minkälainen on mielestäni hyvä blogi?

Heippa! Ajattelin kirjoitella teille tälläistä postausta, missä kerron vähän omaa mielipidettä siitä, minkälainen on omasta mielestäni hyvä blogi. Toivon, ettei kukaan nyt vedä tästä millään tavalla herneitä nenään, painotan vielä, että tämä on vain minun mielipiteeni, mielipiteitä on yhtä paljon kuin ihmisiä.


Ulkoasu

Mielestäni ulkoasu on todella tärkeä osa blogia. Heti kun avaan blogiin, katson sitä nopeasti läpi. Jos ulkoasu ei miellytä silmää, en edes vaivaudu lukemaan postauksia tai tutkimaan sisältöä. Eli ulkoasuun kannattaa oikeasti panostaa, jotta saa mahdolliset lukijat kiinnostumaan blogista. Itse pyydän usein muita tekemään minulle ulkoasuja, koska en niitä itse osaa tehdä. Alkuaikoina blogini ulkoasu oli suoraan sanottuna ihan järkyttävä, koska en uskaltanut/tajunnut pyytää ketään muuta tekemään, ja en itse osannut käyttää yhtään mitään muokkausohjelmia.

Ylläolevat bannerit on tehnyt Sofia (heppaunelmia.blogspot.fi) ja Viivi (viivijalucy.blogspot.fi). 


Pyrin aina pitämään oman ulkoasuni mahdollisimman yksinkertaisena ja vaaleana. Vihaan ylikaiken värikkäitä ulkoasuja, nyt lukuunottamatta hillitysti ja tyylikkäästi jotain kirkasta väriä korostuksena käyttävät. Kannattaa myös laittaa blogiin avattava blogiarkisto, koska sen selaaminen on paljon helpompaa ja kätevämpää, vaikka se ei ehkä ulkonäöllisesti olekkaan niin tyylikäs.


+ Yksinkertaisuus
+ Koodit
+ Hieno banneri
- Sekalaisuus
- Liikaa värejä
- Ruma malli


Kuvat

Kuvat ovat sitten toinen asia mitä blogissa katson, jos ulkoasu on miellyttänyt. Mielenkiinto myös lopahtaa aika nopeasti, jos kaikkien postauksien kuvat ovat todella huono laatuisia. Ymmärrän, jos muutamassa postauksessa on jokunen huonompilaatuinen kuva, mutta olisi mukava useimmiten kuitenkin katsella niitä hyvälaatuisia kuvia. Valitettavasti kauhean hyvälaatuisia kuvia ei oikein saa muulla kuin järkkärillä. Tämän takia olenkin sitä mieltä, että bloggaamista ei ehkä kannata aloittaa, jos ei omista järjestelmäkameraa. Eri asia tietenkin, jos bloggaa omaksi ilokseen, eikä havittele lukijoita tai muutenkaan yleisöä blogiin.


Kuvia saa myös muokkaamalla todella paljon kivemmiksi, kuviin voi lisätä myös joitakin filtereitä, mutta ne harvoin näyttävät blogissa olevissa kuvissa kivoilta, koska silloin pitäisi laittaa kaikkiin kuviin filterit. Kuvista kannattaa oikeastaan muokata vain värejä ja valoisuutta.

+ Valoisuus
+ Värikylläisyys
+ Tarkkuus
- Pimeät kuvat
- Tärähtäneet

Teksti

Teksti onkin sitten seuraava asia mitä alan tutkailemaan, mikäli ulkoasu ja kuvat ovat miellyttäneet silmää. Tekstiin päteekin eräs aika tunnettu sanonta "Ei se määrä vaan se laatu". Pahin painajaiseni on pitkä pötkö tekstiä ilman mitään kappalejakoja. Hyi. Eli tekstin ja kuvien asettelu on erittäin tärkeää. Kuvat kannattaa asetella tekstin väliin niin, että tekstiä jaksaa lukea. Tekstin väri kannattaa myös aina olla se tuttu ja turvallinen musta. Värikästä tekstiä on niin turruttavaa lukea, ja kaikenlisäksi se näyttää rumalta. Kannattaa myös pitää huolta, ettei ole valkoista tekstiä mustalla taustalla, koska se alkaa oikeasti särkemään päätä ihan kamalasti.

Mielestäni teksit ovat ehkä oman blogini heikoin lenkki. Osaan kyllä kirjoittaa (ainakin äidinkielen opettajani mukaan) ja minulla onkin usein tekstistä joku hieno visio päässä, mutta en vain oikein jaksa toteuttaa sitä. Jaksamisesta tässä onkin oikeastaan kyse, en vain viitsi panostaa kirjoittamiseen, jolloin blogini tekstit jäävät usein vähän vajaiksi tai ääritapauksissa jopa huonoiksi. Älkää te siis tehkö samalla tavalla kuin minä, vaan oikeasti panostakaa siihen kirjoittamiseen. Yrittäkää pitää myös omalaatuisuus mukana kirjoittamisessa, jotta teksteistä tulee mahdollisimman kivoja. Itse en ainakaan jaksa lukea postauksia, joissa on pelkkää tekstiä eikä lainkaan kuvia. 

Fontin valinta ja tekstin koko on myös todella tärkeä osa blogin kokonaisuutta. Kannattaa valita joku mahdollisimman yksinkertainen blogi. Itse ainakin välillä käytän useita fontteja yhdessä postauksessa (kuten tässäkin). Teksti kannattaa laittaa suhteellisen pieneksi, koska mielestäni ainakin isohko fontti näyttää todella tyhmältä. Oman blogini "vakkarifontti" on Arial, ja koko varmaankin 12,5. 

Tekstit kannattaa myös aina ennen julkaisua oikolukea, koska mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin kirjoitusvirheet. Pyydän välillä jotain ulkopuolista lukemaan postauksen luonnoksen, koska en aina välttämättä itse tajua/huomaa omia virheitäni. Myöskin liiallinen hymiöiden käyttö on todella rasittavaa, ja oma kiinnostukseni blogia kohtaan ainakin lopahtaa harvinaisen nopeasti, jos havaitsen tekstissä paljon hymiöitä. 

+ Musta teksti
+ Siisti fontti
+ Kappalejaot
+ Omalaatuisuus
- Kirjoitusvirheet
- Paljon teksitä pitkässä pötkössä
- Postaukset, joissa pelkkää tekstiä
- Liikaa hymiöitä

Muuta

Esittelysivut ovat myös tärkeä osa blogia, jotta uudet lukijat pääsevät mukaan blogiin. Itselläni on vielä tuolla sivupalkissa tuollainen yleinen esittely blogista, mikä mielestäni pitäisi olla kaikissa blogeissa. Siitä saa helposti juonen päästä kiinni ja saa käsityksen siitä, onko blogi sitä, mitä etsii. Tarkemmat esittelysivut bloggaajasta ja blogissa mahdollisesti esiintyvistä eläimistä ovat iso plussa. Itse ainakin käyn aina lukemassa esittelysivut!

Erikoispostaukset pitävät blogin mielenkiintoisena. Plussaa tietysti, jos itse keksii erikoispostausideoita, mutta minusta ainakin tuntuu nykyään, että kaikki ideat on käytetty jo aikoja sitten. Välillä sitten aina välähtää joku hieno visio päässä (tai Sofian kanssa fb-chatissa) ja sitten onkin sitten niin kiva toteuttaa, kun tietää olevansa ihan ensimmäinen, eikä kukaan voi tulla inisemään, että idea on jo niin kulutettu ja nähty miljoonassa blogissa. Haasteet ovat myös kivoja, jos niissä on joku kiva idea. Itse en oikein jaksa enää haasteita tehdä, koska minusta tuntuu, että ne ovat vain aina niitä samoja, jotka ovat kiertäneet blogeissa jo vuosia... Jos joku keksisi jonkinlaisen uuden haasteen...! 

Videopostaukset ovat myös virkistäviä ja lisäävät blogin mielenkiintoa. Videoiden pitäisi kuitenkin olla laadukkaita ja videota kuvatessa pitäisi huomata muutama seikka: Älkää laittako musaa taustalle liian kovalle, koska jos se on vähääkään liian kovalla se oikeasti häiritsee.. Älä myöskään kuvaa koneen web-kameralla, koska se laatu on todella huono ja kuva lagaa ihan huolella. Parhainta on, jos kuvaa videokameralla tai järkkärillä. 


Tässä nyt oli tälläisiä perusjuttuja blogeigin liittyen, toivottavasti jokainen sai jotain irti, eikä tämä postaus ollut aivan turha.


Ylläolevat bannerit on tehnyt Viivi (viivijalucy.blogspot.fi), Aino (with-roosaino.blogspot.fi) ja Gea 

23 kommenttia:

 1. Kiva postaus! :) Voitko tehdä 10 parasta kommenti tai sun lempikoruista postauksen?

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus ja sulla on kiva blogi :-)

  VastaaPoista
 3. Tää oli tosi kiva postaus!:) Vaikka monessa blogissa oon nähny tälläsen postauksen missä kerrotaan minkä laisista blogeista tykkää,silti tää oli tosi hyvä! Varmaan paras!! Kerroit tosi selkeesti:)

  VastaaPoista
 4. Voisitko tehdä blogiini banneri kisaan bannerin? IitaFani.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. "bloggaamista ei ehkä kannata aloittaa, jos ei omista järjestelmäkameraa." Kaikilla ei ehkä ole mahdollista saada sellaista, ja joutuu tyytymään digikameraan, sillä järkkärihän maksaa paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, sillä voivathan kuvat olla "blogikelpoisia" vaikka ne olisikin otettu ihan perus pokkarilla. Tuo oli mielestäni aika ylimielistä, koska juuri niinkuin ylempi ano sanoi, kaikilla ei ole mahdollista saada käyttöönsä kallista kameraa. Enkä nyt tiedä ovatko sinunkaan blogisi kuvat mitään supertarkkoja ja hienoja, tosin saattaa olla että vain minä olen tuota mieltä.

   Poista
  2. Samaa mieltä ylemmän(ylempien) anojen kanssa! Pokkarillakin voi saada tosi hyviä ja hyvänlaatusia kuvia, tietysti jos vaivautuu opettelemaan käyttämään sitä, koska saahan siinäkin asetuksia muutettua. Kaikkilla ei todellakaan ole varaa ostaa järkkäriä, tai edes mitään tarvetta ostaa sitä "vain blogia varten".

   Poista
  3. Rauhottukaa. Tossa alussa ihan selkeesti luki, että älkää vetäkö nyt mistään herneitä nenään.

   Poista
 6. Tärkeetä on myös "postaustahti"/postausten säännöllisyys. Kukaan ei jaksa lukea blogia joka tekee viikonloppuna 2 postausta ja sitte ei postaa 4 viikkoon.

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva ja kiinnostava postaus :)

  VastaaPoista
 8. Heei, tuli tässä mieleen kun sä tuolla Perrassa oot käyny, niin tiiätkö sen Perran Casanovan sieltä, joka on kai myyty sieltä muualle? :) Jos tiiät niin osaatko sanoo millainen on luonteeltaan yms? :)

  VastaaPoista
 9. Pakko kysyy mut pidätkö itse tätä sun blogiis hyvänä ?

  VastaaPoista
 10. Vaikkei tää tähän postaukseen juurikaan liity kysyn kuitenkin. Kun tiedät näistä Kingsland vaatteista suht. paljon, niin osaisitko yhtään sanoa, että onko xxxs koko tuossa samassa takissa kuin sinulla (kingsland farmingdale) sopiva 150 senttiselle ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu vähän minkä kokonen muuten oot? :)
   Ite ottaisin sinuna varmaankin xxs tai xs, että mahtuu sitten vaatetta kanssa sinne alle talvella!

   Poista
 11. tietty omia bannereita vaan tuohon laittanut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kai nyt muiden blogeista ottais muiden bannereita :DD

   Poista
 12. Miks et vastaa kommentteihin??

  VastaaPoista
 13. Nona, en tarkoita tätä nyt pahalla enkä henkilökohtaisesti, mutta minusta sinun blogisi ei ole enää hetkeen ollut "hyvä" blogi. Kyllä, jossain vaiheessa blogisi oli erittäin hyvä, kerroit hyvin ratsastustunneistasi jne, mutta nykyään postaat harvoin ja laatu on laskenut radikaalisti. Ymmärrän toki, että elämässä on kiireitä ja aina ei vain ole aikaa blogata, mutta jos on keskimääräistä suositumpi bloggaaja (tähän kategoriaan sinä mielestäni kuulut) niin on myös velvollisuuksia lukijoita kohtaan. Oletko miettinyt blogisi tauolle laittoa? Se olisi minusta reilu ratkaisu.
  Toki sinun blogissasi on paljonko hyviä asioita, ulkonäkö on hyvä ja selkeä, kirjoitat todella hyvin ja selkeästi sekä vaikutat todella mukavalta. Halusin vain tuoda lukijan näkökantaa postaustahtiisi joka oletettavasti karsii tällä hetkellä monta monta potentiaalista lukijaa pois. Toivon ettet tosiaan ota tätä ilkeilynä, aion jatkaa blogisi lukemista edelleenkin ja toivottavasti jatkat kirjoittamista vieläkin joskus :)

  -LottaA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeks mitä :D
   Mulla ei ole minkäänlaisia "velvollisuuksia" blogata. Tää on mun harrastus, jota teen vapaaehtoisesti. Mulla ei ole tällähetkellä edes putkea mun kameraan, eikä joskus kahdeksan aikaan illalla oikein saa pimeässä maneesissa muutenkaan mitään kuvia.

   Poista
 14. onks tää blogi tauolla? entä se toinen?

  VastaaPoista
 15. Oon vasta alottanut blogien tekemisen ja tää kyllä autto hyvien blogien tekemiseen. Oot hyvä! :3

  VastaaPoista
 16. Olen ehkä tekemässä blogin ja tää autto paljon! Kiitos Nona!!:)

  VastaaPoista

Katsothan ennen kommentoimista, että löytyykö kommenttiisi vastaus UKK-välilehdestä?