Luukku 1: Vinkkejä talvipukeutumiseen


Moikka, eli tänäkin vuonna väsäämme joulukalenteria, jonka ensimmäisessä luukussa kerronkin vähän vinkkejä talvipukeutumista varten tallille. Itselläni on aika monta talvea takana, joten jonkinverran kokemusta myös tämän pukeutumisen suhteen on kertynyt vuosien varrella.  


* Kerrospukeutuminen 

Kerrospukeutuminen nyt onkin varmasti kaikille tuttu termi. Itselläni on aina paljon vaatteita päällekkäin, mielummin liikaa, kuin liian vähän. Vaatteita voi aina riisua! Kerrospukeutuminen on kolmi- tai nelikerroksinen. 


Aluskerros - Siirtää kosteutta kohti ylempiä kerroksia. Alimman kerroksen on syytä pysyä kuivana, koska luonnollisestikkin kuiva tuntuu lämpimältä ja märkä kylmältä. Märät vaatteet myös hiertävät helposti ihon rikki. Vältä puuvillaa! Ne kostuvat nopeasti, eivätkä kuivu helposti. Paras materiaali on merinovilla. Toinen vaihtoehto on tietysti keinokuitu, se siirtää kosteutta tehokkaasti. 

! Keinokuidut sopivat lyhytkestoiseen urheiluun, merinovilla puolestaan pidempiaikaiseen kuntoiluun. !


Välikerros - Välikerroksen vaatteet ovat kevyitä, ja ne sitovat itseensä paljon ilmaa. Näillä vaatteilla säädellään lämpötilaa. Niiden valinta perustuu ulkoilman lämpötilaan ja käyttäjän aktiivisuuteen. Vaatetusta säädetään aina aktiivisuustason muuttuessa, esimerkiksi kovan hikiliikunnan ajaksi voi fleecen ottaa pois. Kosteudensiirto on tärkeä ominaisuus, hien jäädessä niihin ne menettävät kykynsä sitoa lämpöä ja muuttuvat kylmiksi. Parhaita materiaaleja ovat huokoiset fleecet ja Power Stretch-kankaat.

! Fleecet ovat erittäin kevyitä ja lämpimiä, Power Stretchit puolestaan venyvät liikkeiden mukaisesti. !


Kuorikerros - Hyvät kuorivaatteet eivät päästä lainkaan tuulta tai vettä läpi, voit siis esimerkiksi seistä suihkun alla ilman, että vesi menee takin läpi. Tuuli ei myöskään pääse kuoren läpi. Tällöin välikerroksessa oleva lämmin ilma ei pääse karkaamaan. Kuorikerroksen vaatteiden tulee olla riittävän isokokoiset, muuten sen alla oleviin kerroksiin ei sitoudu riittävästi ilmaa.

! Kuorikerroksia saa yksi-, kaksi- ja kolmekerroksisina, riippuen siitä millaisiin olosuhteisiin vaatteet joutuvat. !


Eristyskerros - Aktiivisuustason laskiessa voi kylmä yllättää todella äkkiä. Taukotakit ovat yleensä pieneen tilaan saatavia vaatteita, jotka on helppo pukea nopeasti kuorikerroksen päälle. Kylmältä on suojauduttuva mahdollisimman nopeasti.

! Untuvatakit ovat tähän käyttötarkoitukseen parhaita mahdollisia. !1. Lämpimiä sukkia, vasemman puoleiset on niin vanhat, ettei minulla ole mitään tietoa mistä ne on ostettu. Oikean puoleiset on laskettelusukat jostakin urheilukaupasta. 

2. Kaksi Kingslandin super lämmintä pipoa! Minulla on KL-pipoja vielä valkoinen ja harmaa, jotka tosin olivat jossain muualla kuvaushetkellä. 

3. Suodatinpusseja, joista selitänkin tuolla alempana vähän enemmän!

4. Lämpimät KL-ruuturatsastussukat, jotka ovat huomattavasti paksumpaa kangasta, kuin normaalit saapassukat. Lisäksi nuo ovat muotoillut jalkaterästä, joten istuvat jalkaan todella hyvin. * Kädet 

Itselläni on nyt jo vuosia ollut käytössä Roecklin paksut jokasormen ratsastushanskat ihan kovimmille pakkasille. Vähän leudommille keleille on riittänyt Keravan Horse&Rideristä ostetut lapasten malliset hanskat. Topparatsastushanskojahan löytyy melkein jokaisesta ratsastustavara liikeestä tällä hetkellä, ja ne ovat ihan korvaamattomat kylmillä keleillä, myös maneesiin!

! Hanskojen päälle voi vielä laittaa lapaset. !

! Ei kannata käyttää sormikkaita. !

! Nahka on hyvä ja lämmin materiaali, varsinkin jos sisällä on jokin lampaankarvavuori.* Jalat

Minulla on ollut käytössä topparatsastushousut, vähän paksumpia softshell housuja ja sitten ihan normi ridahousuja, minkä alla on ollut legginssit. Topparatsastushousut soveltuvat parhaiten ulkokentille, ja todella kylmille keleille. Vähän tavallista paksummilla ratsastushousuilla olen selvinnyt maneesissa ihan ok, tosin meinaan joka kerta tunnin alussa ja lopussa jäätyä kuoliaaksi. 

! Ratsastustoppahousut, joissa on nahkaiset paikat. Näin et liu'u, satulasta pois. Normaalit toppahousut voivat olla todella liukkaat. !

! Kannattaa hankkia malli, jossa on sivuilla vetoketjut. Ne saa todella kätevästi kesken tunnin pois ja takaisin päälle. !
1. Kingslandin toppaliivi, jonka olen ostanut jo aikoja sitten! Tämä on säilynyt vuodesta toiseen todella hyvässä kunnossa, ja lisäksi käyttöaika on syksystä aina kevääseen saakka. Ei muuten ole turha ostos! 

2. KL-toppatakki, myöskin ostettu jo vuosia sitten, eikä miksikään ole mennyt, vaikka on talvella aina todella kovassa käytössä. Myöskin super lämmin ja ihana päällä! 

3. Kingslandin superpaksu fleece, menee takkina pikkusen lämpimimmillä keleillä. Ostettu joskus 2011 ja vieläkin samassa kunnossa kuin ostaessa, vaikka syksyisin, talvisin ja keväisin aina todella kovassa käytössä. 

4. Spooksin fleece, ostin Hevoset Stadikalla-tapahtumasta 2013. Käytin viime talvena todella paljon, ja olen tykännyt! * Jalkaterät

Jalkaterät, varsinkin varpaat, ovat ainakin minulla aina jäässä. Usein en edes tunne jalkojani, vaikka pakkasta ei olisikaan kuin 10 astetta. Kaikenlaisia keinoja on siis kokeiltu jalkojen lämmikkeiksi. Itsenäisesti mentäessä ratsastan usein uggeissa, mutta normi ratsastustunnille ei niitä oikein voi laittaa. Jos on varaa, niin kannattaa satsata erillisiin talviratsastussaappaisiin, joita löytyy kaikenlaisista ratsastustarvikeliikkeistä, eri hintaisina. 

! Riittävän suuret jalkineet, jotta sisään mahtuu paljon sukkia. !

! Laskettelusukat ovat todella lämpimiä ja hyviä tähän tarkoitukseen. !

! Suodatinpussit sukissa, toimii muuten oikeasti.* Muita vinkkejä 

Ei kannata vain kävellä pitkin ohjin, vaan kannattaa oikeasti ratsastaa! Niin pysyy lämpimänä, kun saa muuta ajateltavaa ja joutuu töihin.

Kingslandin untuvatoppaliivi on ihan super lämmin, samoin esim. Kingslandin ja Spooksin fleecet. 

Sormikkaita voi laittaa tietysti vielä hanskojen alle, niin tulee lisää lämpöä.

Komando pipo kypärän alle, ei ainakaan tule kylmä! 

Kannattaa ostaa toppaliivi huomattavasti isompaa kokoa, jotta alle mahtuu takki (taikka kaksi). 1. Kingslandin alusfleece. Ihan super kätevä heittää pahimmilla pakkasilla paksumman fleecen, toppatakin ja toppaliivin alle! Hintakaan ei ollut mikään paha. 

2. Icepeakin superlämmin karvahuppari. Ostettiin siis Nitan kanssa nämä tämän vuoden HIHS:istä. Nita osti samanlaisen, mutta mustan pinkeillä yksityiskohdilla. Itselleni tämä harmaa oli kivempi vaihtoehto, koska käyttäisin sitä vain kotona tai joskus ratsastaessa toppaliivin alla. 

3. Roecklin paksut joka sormen topparatsastushanskat. Ihan ykköset kunnon pakkasilla!

4. Nahkaiset lapasten malliset topparatsastushanskat. Näitä käytin viime vuonna vähän leudommilla pakkasilla, todella helppo ratsastaa näiden kanssa! Tässä on siis Sheinsideltä saatu superlämmin ja ihana neule talvea varten! Käykää ihmeessä kaikki katsomassa Sheinsiden sivuilta halpoja talvivaatteita :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katsothan ennen kommentoimista, että löytyykö kommenttiisi vastaus UKK-välilehdestä?