Luukku 23: Kateellisuus hevospiireissä

Kateellisuus on hevospiireissä valitettavan yleinen asia. Sekä bloggaajien että ratsastajien kesken. Melkein jokainen on aivan varmasti joskus törmännyt tähän - jompana kumpana osapuolena. Itse voin ainakin myöntää, että olen itse ollut sekä kateellinen että kateellisuuden kohteena. Mitä nuoremmat ihmiset ovat kyseessä, sitä yleisempi kateus ainakin oman kokemukseni mukaan on. Tai ainakin näkyvämpi.

Vuosien mittaan olen itse oppinut hallitsemaan kateellisuuden tunnetta jonkin verran ja osaan nykyään iloita muiden puolesta. Keskityn mielummin siihen mistä itse voin olla kiitollinen ja mitä minulla on, kun siihen mikä puuttuu.

Kateellisuus johtaa yleensä kiusaamiseen, joko netissä tai esimerkiksi tallilla. Ht.net ja blogit ovat usein portaaleja kiusaajille, sillä kiusaamisen toteuttamista varten et tarvitse edes ilmoittaa nimeäsi. Ihmiset jotka piiloutuvat anonymiteetin tai nimimerkkien taakse, ovat mielestäni säälittäviä. Jos jotain haluaa toiselle sanoa, vähintä mitä voi tehdä on sanoa se omalla nimellään. Jos pahan puhuminen tapahtuu tallilla, se on tietenkin aivan yhtä paheksuttavaa. Kaikista paras tapa ilmaista tunteensa, on suoraan henkilölle ja asiallisella tavalla. Kannattaa mielummin fokusoida siihen mitä itselläsi on, kun siihen että haluaa mitä muilla on.

Kateellisuudessa ei välttämättä ole edes kyse mistään isosta, vaan kohteena voi olla esimerkiksi joku jolla on kivat ratsastusvarusteet, suositumpi blogi kun itsellä tai jop joku joka sai tunnilla enemmän kehuja kun sinä itse. Toki kyseessä voi olla myös jokin isompi asia, kuten uusi hevonen tai nimekäs valmentaja. Oli miten oli, kateellisuus raastaa ihmistä, joten kokosin nille jotka tunnistavat itsessään kateellisuuden pari vinkkiä kanavoida sitä eri tavalla.

Itse olin vielä viimevuonna kateellinen parille ystävälleni, jotka pääsivät treenaamaan miltei rajattomasti. Sain kuitenkin keskittymällä positiivisiin seikkoihin järjestettyä itselleni miltei samanlaisen tilanteen. Tällä hetkellä minulla on vuokrahevonen, jolla saan treenata niin paljon kun jaksan ja pian myös kisata, miltei naapurissa ratsastuskoulu, jossa käyn sillointällöin tunneilla ja valmennuksissa (sekä kisoissa), saan käydä leireillä monta kertaa vuodessa, kavereillani on hevosia joita pääsen satunnaisesti ratsastamaan ja Valde on edelleenkin käytettävissä millon vaan.

  • Keskity siihen mitä sinulla on. Iloitse siitä, kiitä vanhempiasi ja tiimiäsi. Ajattele positiivisesti.
  • Jos kuitenkin tunnet kateutta, kerro tämä suoraan henkilölle jota kadehdit. Pukemalla kateuden joksikin positiiviseksi, esimerkiksi toisen kehuksi, tunnet vähemmän syyllisyyttä. Sitäpaitsi kateuden kohteellekin tulee parempi mieli.
  • Älä koskaan, vaikka kuinka ärsyttäisi, turvaudu haukkumiseen tai juorujen levittelyyn. Voit itse joutua ongelmiin ja toiselle tulee paha mieli - kukaan ei voita tällä mitään!
  • Tee töitä sen eteen että voit saavuttaa saman, tai jopa vielä parempaa. Jos kyse on rahasta, säästä, käy koulun ohella töissä, auttele tallilla - ahkeruus palkitaan aina!
  • Jos kyse on ratsastustaidoista, yritä kehittyä. Tarjoudu auttamaan esimerkiksi leireillä, monilla talleilla tästä saa irtotunteja palkaksi. Keskustele myös valmentajasi/opettajasi kanssa kehittymismahdollisuuksista.
  • Ole realistinen, kukaan ei nouse ratsastuskoulusta kansainvälisille kilpakentille parissa vuodessa, joten älä odota liikoja.
  • Opi hyväksymään, että elämä välillä on epäreilua eikä kaikkeen voi itse vaikuttaa. On vain opittava pelaamaan niin hyvin kun vain voi jaetuilla korteillaan.
- Ira

1 kommentti:

  1. Todella järkevä ja asiallinen postaus ajankohtaisesta aiheesta! :)

    VastaaPoista

Katsothan ennen kommentoimista, että löytyykö kommenttiisi vastaus UKK-välilehdestä?