Varusteet kesäkuntoon

Hei, täällä Nona taas. Olen siis itse tällä hetkellä nauttimassa auringosta kaukana Suomesta. Päätin tossa yhtenä päivänä pestä ja siistiä kaikki ratsastustavaroitani kesää varten. Edellisestä putsauksesta olikin ehtinyt kulua jo hetki ja alkupiste olikin aika kauhea.

   Untitled

Tarvikkeet:
♥ Satulasaippua
♥ Sieni
♥ Nahankiillotus aine
♥ Astia
♥ Pesuainetta (esim. fairy)

   Untitled

Aloitin koko homman irroittamalla kannuskumit kannuksista, ja laittamalla ne likoamaan pieneen astiaan lämpimään veteen, johon sekoitin fairya. Pidin kumit astiassa kokoajan, ja otin ne pois vasta, kun kaikki oli pesty.

   Untitled

Tämän jälkeen pesin satulasaippualla ja sienellä kannuksien nahkaremmit ja huuhtelin ne sen jälkeen ihan reippaasti vain hanan alla. Saappaita, suitsia yms ei koskaan kannata huuhdella hanan alla, koska vesi ei tee nahalle kauhean hyvää. Mielummin siis nihkeä, kuin litimärkä sieni. Kannusremmini nyt ovat jo valmiiksi aika kärsineessä kunnossa, joten eipä tuo kasteleminen kauheasti haitannut.

   Untitled

Kuivasin kannusremmit huolellisesti kastelemisen jälkeen, ja laitoin kannukset tuollaisenaan kuivumaan, kannuskumit jätin vielä likoamaan. 

   Untitled

Kannuksien jälkeen otin käsittelyyn saappaanvarteni, jotka nekin pesin ensin nihkeällä sienellä ja satulasaippualla kokonaan. Sen jälkeen pyyhin pelkällä vedellä kaikki saippuat saappaanvarsista pois.

   Untitled

Kuivasin saappaanvarret huolellisesti jokapuolelta, jotta nahka ei pääsisi käpristymään märkänä. Saappaita ja saappaanvarsia pestessä laitan aina saapastuet sisälle, näin saapas/saappaanvarsi on helpompi pestä. Jos ei omista tukia, voi käden laittaa sisälle, se ajaa saman asian. 

   Untitled

Viimeistelin saappaat Wolyn colorshine-aineella, joka kiillottaa ja antaa nahalle suojan kosteutta vastaan. Vastaavanlaisia aineita myydän ihan tavallisissa kenkäkaupoissa. 

   Untitled

Tämän jälkeen tein saman käsittelyn kengillenikin, jotka ovat ihan kamalassa kunnossa. En vain ole vaivautunut ostamaan uusia, koska kyllähän nuokin vielä asiansa ajavat. 

   Untitled

Saappaanvarteni ennen ja jälkeen. Noista tuli ihanan puhtaat ja kiiltävät!

   Untitled

Kannuksista ainakin tuli paljon puhtaammat. Aikaakaan tähän koko touhuun ei mennyt kauaa, pitäisi ehkä ottaa tavaksi kannusten putsaaminen vähän useammin, ne kun tuppaavat likaantumaan aina. 

   Untitled

Näitä kenkiä nyt ei kauheasti voi pelastaa, mutta ovat ne nyt edes vähän siistimmät, kuin ennen. Olen muuten lukenut, että monet pesevät saappaat jokaisen ratsastuskerran jälkeen, itse en ainakaan ikinä jaksaisi...

Mikäli olette tehneet samankaltaisia postauksia, niin linkatkaa ihmeessä! 

8 kommenttia:

 1. tosi kiva postaus!

  itse olen muuten kuullut (esim ypäjän hevosopistossakin kuulemma opetetaan), että nahkavarusteet (juuri esim suitset ja saappaat) kuuluu suihkuttaa ihan kunnolla hanan alla ja sitten antaa kuivua kunnolla, ja sitten laittaa hoitoainetta! toimii tosi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Aijaa, itse olen saanut aina ihan päinvastaiset ohjeet, mutten kyllä lähde kyseenalaistamaan alan ammattilaisia :D Varusteiden pesussakin on niin paljon eri tapoja!

   Poista
 2. Tosi kiva postaus ! Pitäis itekkin vähän useemmin pestä noita kamoja kun on ihan kamalassa kunnossa myös, ups!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kannattaa ihmeessä, kivempi laittaa vermeet päälle kun on edustuskunnossa :D

   Poista
 3. Kiva postaus! :) Itse pyyhkäisen nahkasaappaani noin kerran viikossa nopeasti sienellä, mutta tollainen perusteellinen pesu jääkin sitten vähän harvemmaksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Itse en jaksa edes tuota, pesen yleensä vasta sitten, kun varusteet ovat kokonaan kuran peitossa...

   Poista
 4. Mä pesen saappaat aina ennen ratsastusta (koska ne kerkekeis pölystymään tallissa jos pesisin ne käytön jälkeen) ja etenkin sen kohdan, mikä on hevosta vastaan. Oon huomannu mun herkillä hevosilla, että sen kyljessä olevat karvat kuluu enemmän jos on likaiset :Dvaikee uskoo mut ne on tosiaan herkkiä. Suitset ja martingaalin pesen aina käytön jälkeen. On sitte kivempi käyttääkkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta :) Tuo on itseasiassa varmaan kätevämpää pestä aina ennen ratsastusta!

   Poista

Katsothan ennen kommentoimista, että löytyykö kommenttiisi vastaus UKK-välilehdestä?